• Αρχική
  • Συγχρηματοδοτούμενα Έργα

Συγχρηματοδοτούμενα Έργα

ΕΡΓΟ: Επέκταση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Λυμάτων της Κοινοπραξίας ΣΑΠ – ΣΑΑΝ

 

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής και στοχεύει στην αύξηση της δυνατότητας επεξεργασίας των λυμάτων της περιοχής η οποία καθίσταται αναγκαία λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας στην περιοχή και της αύξησης των ξενοδοχείων και των οικιστικών μονάδων τα τελευταία χρόνια. Το Έργο αφορά την επέκταση και αναβάθμιση του υφιστάμενου Εργοστασίου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) που βρίσκεται στην περιοχή Παραλιμνίου - Αγίας Νάπας. Το ΕΕΛ διαχειρίζεται η Κοινοπραξία των Συμβουλίων Αποχετεύσεων Παραλιμνίου (ΣΑΠ) και Αγίας Νάπας (ΣΑΑΝ).

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της αναβάθμισης του Εργοστασίου επεξεργασίας Λυμάτων της Κοινοπραξίας των Συμβουλίων Αποχετεύσεως Παραλιμνίου – Αγίας Νάπας

 

Πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2023 από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Νουρή τα εγκαίνια του έργου «Αναβάθμιση εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων της Κοινοπραξίας των Συμβουλίων Αποχετεύσεως Παραλιμνίου (ΣΑΠ) και Αγίας Νάπας (ΣΑΑΝ)».

 

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής συνεχάρη τους Δημάρχους, και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Συμβουλίων Αποχετεύσεων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας για την αποφασιστικότητά τους να ολοκληρωθεί άμεσα αυτό το έργο, αλλά και γενικότερα τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν με στόχο την υλοποίηση του οράματος που έχουν θέσει, για την πρόοδο και την ευημερία των κατοίκων των δυο σημαντικών αυτών Δήμων της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου. Ένα όραμα, όπως ανέφερε, το οποίο ενστερνίστηκε η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, στηρίζοντας εμπράκτως την αναπτυξιακή πολιτική των Δήμων και των Κοινοτήτων.

 

Ανέφερε, επίσης, ότι η ολοκλήρωση του έργου συμπίπτει χρονικά με τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την υλοποίηση της σημαντικής μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία προνοεί την κοινή διαχείριση των αποχετευτικών συστημάτων, τα οποία ομαδοποιούνται σε επαρχιακό επίπεδο κάτω από έναν ενιαίο Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης και ότι η διαχρονική συνεργασία των δύο Συμβουλίων Αποχετεύσεως Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας για την υλοποίηση αυτού του έργου, στέλνει ελπιδοφόρα, όπως ανέφερε, μηνύματα για τη συνέχιση και βελτιστοποίηση της, κάτω από την ομπρέλα του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, ο οποίος από τον Ιούνιο του 2024 θα αναλάβει για ολόκληρη την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, τη διαχείριση και παροχή της υδροδότησης, των αποχετεύσεων, των αποβλήτων, καθώς επίσης και την αρμοδιότητα για την αδειοδότηση της ανάπτυξης με την έκδοση των αντίστοιχων αδειών.

 

Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για ένα έργο σημαίνουσας περιβαλλοντικής αξίας, με πολλά οφέλη για τη δημόσια υγεία, αφού, όπως ανέφερε, μειώνει τον κίνδυνο ρύπανσης του περιβάλλοντος και των υπόγειων υδάτινων πόρων και θα συνδράμει ακόμα την προσπάθεια για αξιοποίηση των ανανεώσιμων πόρων, την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος, επιτυγχάνοντας τους στόχους που απορρέουν από την ευρωπαϊκή Οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων και τα ύδατα.

 

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινοπραξίας των Συμβουλίων Αποχετεύσεως Παραλιμνίου (ΣΑΠ) και Αγίας Νάπας (ΣΑΑΝ) και Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέτου επισήμανε την αναγκαιότητα της επέκτασης και δημιουργία πρόσθετης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων η οποία δύναται να λειτουργεί είτε ανεξάρτητα, είτε σε συνδυασμό με το υφιστάμενο εργοστάσιο και τη σημασία της αναβάθμισης του υφιστάμενου εξοπλισμού, εργασίες που, όπως ανέφερε, έγιναν εξαιτίας της μεγάλης ανάγκης που προέκυψε από την αύξηση των μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής, εξαιτίας της δημιουργίας νέων οικιστικών και τουριστικών μονάδων καθώς και εξαιτίας της δημιουργίας της μαρίνας Αγίας Νάπας και της μαρίνας Παραλιμνίου.

 

Εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή του για την συγχρηματοδότηση της επέκτασης, ευχαριστώντας με την ευκαιρία, τον τέως Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης κ. Θεοδόση Τσιόλα για τη συμβολή του, τις υπόλοιπες Κυβερνητικές Υπηρεσίες καθώς και του συμβούλους της κοινοπραξίας ASPON Consultants, το προσωπικό των δύο Συμβουλίων Αποχετεύσεως Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας και τους εργολάβους του έργου MIPER Project Ltd.

 

Σε σύντομη παρέμβασή του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου, κ. Θεόδωρος Πυρίλλης επισήμανε τη μεγάλη συμβολή του Αν. Γενικού Διευθυντή του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Παραλιμνίου κ. Γιαννάκη Κοιτάζου και του Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Παραλιμνίου κ. Ανδρέα Σέπου τόσο σε ότι αφορά την εξασφάλιση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων για την υλοποίηση του έργου όσον και για τη γενική τους προσφορά προς την Κοινοπραξία και τα δύο Συμβούλια. Τέλος, επισήμανε ότι οι εργασίες αναβάθμισης και επέκτασης στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Λυμάτων γίνονται λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι με την απελευθέρωση των γειτονικών κατεχόμενων περιοχών, το Εργοστάσιο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί έστω και προσωρινά τον πληθυσμό των απελευθερωμένων -πλέον- περιοχών της κατεχόμενης Δερύνειας και κατεχόμενης σήμερα Αμμοχώστου μέχρι να επαναλειτουργήσουν τα δικά τους συστήματα.

 

Σε σύντομο καλωσόρισμά του ο Γραμματέας και Οικονομικός Διευθυντή της Κοινοπραξίας των Συμβουλίων Αποχετεύσεως Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας κ. Γιαννάκης Κοιτάζος τόνισε ότι οι εργασίες αναβάθμισης του εργοστασίου έγιναν κατορθωτές εξαιτίας της διαχρονικής και άψογης συνεργασίας που είχαν μεταξύ τους τα Συμβούλια Αποχετεύσεων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας αλλά και εξαιτίας της άψογης συνεργασίας των Συμβουλίων με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

 

Ευχαρίστησε, παράλληλα, τους εργολάβους του έργου, «Miper Project Ltd / Μηχανική Περιβάλλοντος Α.Ε.», το προσωπικό της ΕΠΣΑ και τις διευθύνσεις ελέγχου του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων για τη βοήθεια και τη συνεργασία τους, τον συνάδελφο Μηχανικό του Έργου κ. Ανδρέα Σέπο για τη σχεδίαση και επίβλεψη του έργου καθώς επίσης τους συμβούλους της ASPON Consultants Ltd και το προσωπικό των δύο Συμβουλίων για την βοήθεια τους σε ό,τι αφορά την επιτυχή διεκπεραίωση των διαδικασιών για την χρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Περιγραφή έργου

 

Οι κατασκευαστικές εργασίες του έργου «Αναβάθμιση εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων της Κοινοπραξίας των Συμβουλίων Αποχετεύσεως Παραλιμνίου (ΣΑΠ) και Αγίας Νάπας (ΣΑΑΝ)» ξεκίνησαν την 1η Σεπτεμβρίου 2020 και είχαν διάρκεια 15 μηνών. Το έργο με συνολικό κόστος €5,8 εκατομμυρίων έχει συγχρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το κατασκευαστικό και τεχνικό μέρος. Σκοπός του έργου είναι η κάλυψη της αυξημένης ροής λυμάτων προς το Εργοστάσιο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, η οποία προκύπτει από την αύξηση του αριθμού επισκεπτών στις τουριστικές περιοχές των αντίστοιχων Δήμων καθώς επίσης και στη Μαρίνα Αγίας Νάπας και τις νέες τουριστικές και οικιστικές αναπτύξεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια, λαμβάνοντας επίσης υπόψη και τις υπό κατασκευή/προγραμματισμό  νέες ξενοδοχειακές και οικιστικές μονάδες της περιοχής και τη Μαρίνα Παραλιμνίου.

 

Το έργο αφορά στην επέκταση και αναβάθμιση της δυναμικότητας του υφιστάμενου Εργοστασίου Επεξεργασίας Λυμάτων κατά 10.000 κ.μ λυμάτων  ούτως ώστε να δύναται να επεξεργάζεται μέχρι και 31.000 κ.μ λυμάτων ημερησίως κατά τους μήνες αιχμής. Συγκεκριμένα, έχει δημιουργηθεί επιπλέον μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, η οποία είναι σε θέση να λειτουργεί είτε ανεξάρτητα είτε σε συνδυασμό με το υφιστάμενο εργοστάσιο, ενώ παράλληλα έχει γίνει και αναβάθμιση του εξοπλισμού της υφιστάμενης μονάδας με περαιτέρω κόστος €2,9 εκ το οποίο χρηματοδοτήθηκε εξ 'ιδίων πόρων από τα Συμβούλια Αποχετεύσεων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να μεταβείτε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Παραλιμνίου www.psb.org.cy και στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Αγίας Νάπας  www.ansb.org.cy


Copyright © 2020 Συμβούλιο Αποχετεύσεων Αγίας Νάπας.
Designed & Developed by Technomart.